pondělí 13. února 2012

IN MEMORIAM LUBOMÍR UHLÍŘ

Dne 11. února 2012 zemřel Mgr. Lubomír Uhlíř, nejvýznamnější ze současných znalců historie c. (a) k. armády publikujících v češtině, který odhodlaně a stále znovu uváděl na pravou míru obecné vědomí o tomto tématu, po desetiletí deformovanému různými ideologiemi či prostým diletantismem.
Do  akademické obce uvedly Mgr. Uhlíře studie věnované policejním dějinám, jeho největší specializací však byla organizace habsburské vojenské moci, ve které se orientoval bezesporu lépe, než mnozí důstojníci v ní tehdy sloužící. Nejoblíbenějšími historickými obdobími pro něj byly napoleonská epocha a válečný rok 1866.
Když po roce 1989 došlo k obnovení Československé napoleonské společnosti a Komitétu pro udržování památek z války roku 1866, patřil Mgr. Uhlíř mezi první členy těchto spolků, vyslouživ si brzy díky své badatelské a publikační činnosti, i dobrosrdečné ochotě podělit se o své encyklopedické vědomosti, všeobecné uznání. Když tyto spolky nedávno hodnotily své dvacetileté působení, dostalo se mu od obou vysokých poct, v případě napoleonské společnosti dokonce nejvyššího vyznamenání – záslužného kříže Fénix I. stupně. Dalšími velkými zálibami Mgr. Uhlíře byly faleristika, heraldika, i historické období naší první republiky a protektorátu. Svou penzi měl v úmyslu strávit nad další velkým tématem, vojenstvím antického Říma, osud ale rozhodl jinak. Podrobnější zprávu a soupis díla zesnulého nalezenete na webových stránkách primaplana, jejichž prolink je v nadpisu.

Čest jeho památce.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Čest jeho památce.
Asi nejsem sám, který si říká, že ti dobří, chytří a schopní odcházejí dříve než ti druzí...
Petr Sládek

Anonymní řekl(a)...

Plně s vámi souhlasím

Jožka V.

Anonymní řekl(a)...

Měli jsme ho všichni rádi - jak kolegové, tak i studenti.
Škoda tak skvělého člověka..

L.L.