čtvrtek 11. listopadu 2010

RICHARD SHARPE NA DVD

Tahle zpráva, kterou mi donesly tamtamy hlasem mého bratra, říká, že Popron vydal (právě dnes, tj. ve čtvrtek) první DVD ze Sharpovy série podle románových předloh B. Cornwella (viz na blogu záložky Sharpe či Cornwell). Ve skutečnosti je nejnovější a předposlední, odehrává se v Indii (v knihách jsou to první díly, ve filmové podobě však časově poslední a s dějem trochu pohádkovým, leč potěší ty, kdo nemají originál, či staženou verzi, promítanou před časem na STV1). Toto DVD se jmenuje Richard Sharpe: Nebezpečné poslání, a následovat má druhá polovina (Indické dobrodružství), což jsou dohromady obě části Sharpe´s Challenge se Seanem Beanem v hlavní roli. Abych si usnadnil práci, drze přebírám text ze stránek Popronu (kterému tím ovšem zas dělám reklamu, takže je to OK); prolink na ně máte v nadpisu a v nich je zas prolink na celou sérii britskou:

"Indie, rok 1803. Seržant Sharpe vede anglickou vojenskou hlídku k předsunutému stanovišti Východoindické společnosti. Dorazí chvíli před druhou hlídkou, kterou vede major Dodd. Netuší, že tato skupina nepřichází s přátelskými úmysly. Zákeřně totiž zaútočí na Sharpeův oddíl a pobijí celou posádku, aby nezůstal žádný svědek. Dodd odjíždí s lupem v domnění, že jsou všichni mrtví, ale Sharpe svá vážná zranění přežije...

O 14 let později, dva roky po Wellingtonově porážce Napoleona u Waterloo, má ostrovní království opět problémy. Britské zájmy v Indii jsou ohroženy maharadžou Khandem Rao, proto je vyslán Richard Sharpe, aby na místě zjistil, co přesně se děje. Jeho poslání však brzy nabere jiný směr. Když je unesena krásná generálova dcera Madhuvanthi, napětí narůstá a Sharpe se musí pustit do akce, aby vše urovnal. Je tím jediným, kdo může zažehnat hrozící vážný konflikt. Podaří se mu vyrovnat staré účty s majorem Doddem?"

Dodám: nebojte, podaří :-). A oceňuji Popron, že k této sérii sáhl! Mimochodem, přebal se neliší od původního britského, který přikládám.

Summary: Information about first DVD in czech language from Sharpe´s Serie

7 komentářů:

Robert řekl(a)...

Na jedné straně také oceňuji Popron za jeho odvahu, na straně druhé je start této série zahájen jejím nejslabším dílem ( i když Sharpe´s Peril je možná ještě horší )... Jediným plusem v mých očích jsou v tomto případě kvalitní záporák Toby Stephens a stále krásná Padma Lakshmi.

zuzana řekl(a)...

Začátek je jako z Sharpova triumfu, ale pak to začne být nějaké divné. Ovšem Sean Bean to svým úžasným vzezřením zachraní.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Pro Roberta:
Soihlas, i když v současné trafikové produkci DVD Gott sei Dank.
Pro Zuzanu:
Já radši Dargha O´Malleye jako Patricka Harpera, o Johnu Tamsovi nemluvě, jenže toho zastřelili u Waterloo. :-) Mimochodem, vzpomněl jsme si na jednu námořnickou..., jen musím najít originál, ode mne by to nezvyznělo, neumím hrát na bretonské dudy a cornemuse...:-) Tak trpělivost a zachovejte námořníkům přízeň.

zuzana řekl(a)...

Žádný strach, já námořníkům přízeň zachovám. Jen po mně nesmějí chtít, abych s nimi vyplouvala na moře. To jsem zkusila jednou a mělo to katastrofální dopad. To už je lepší přehnat to s tím ciderem.

Jiří Kovařík řekl(a)...

To je dobře, někdo musí přece odplouvajícím mávat a vítat ty , co se vrátí!

jakub.samek řekl(a)...

Off topic:

Asi se na to budu muset někde podívat, ale "Boromirova" ústrojová kázeň je děsivá teda. Z vlastní zkušenosti si dovolím tvrdit, že když už je vedro, je zhola lhostejné, je-li člověk ve vlněné uniformě zapnutý nebo rozepnutý, rozhalit krk je chvilková úleva, jež ale spíše jen podpoří celkový nepříjemný dojem, na který je třeba si zvyknout a ignorovat ho.

Nedovolil bych si tvrdit, že je vyloučené, aby důstojník (ale i prostý kmán) bojoval v nějakých specifických podmínkách rozhalený, rozhodně ho ale pak budou napodobovat mnozí "rekové re-enactmentu" a ve výsledku budou vypadat jak cikánský tábor na pochodu.

Jestliže byla armáda ve své době v polních podmínkách rozedraná, záplatovaná a polepená z čehokoli, co okolí poskytlo, chodit s odhaleným krkem bylo považováno za sprosté a nepřijatelné; řekl bych, že tady tvůrci seriálu popustili uzdu fantazii při snaze vykreslit "hrdinu z lidu" ve tvrdých poloostrovních podmínkách příliš.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Najdi něco o 95th Rifles s přihlédnutím k prvnímu batalionu... Napiš to a já zdůrazním, že rozhalenku smí mít jen Sean Bean při natáčení v Indii a na Poloostrově :-)