pondělí 24. prosince 2018

ŽELEZNÝ MARŠÁL MICHALA ŠŤOVÍČKA


Doslova před Vánoci jsem dostal signální výtisk monografie ŽELEZNÝ MARŠÁL z pera Michala Šťovíčka, autora VENDÉÉSKÝCH VÁLEK a knihy FRANCIE PROTI EVROPĚ. Na pultech se objeví kolem půlky ledna a text na záložce říká, co mnozí z vás vědí:


Louis Nicolas Davout byl nejnadanější z Napoleonových maršálů a jediný, který se mu v taktice vyrovnal. Zúčastnil se mnoha slavných Napoleonových bitev, měl lví podíl na vítězství u Slavkova a jeho tituly vévody z Auerstädtu a knížete Eckmühlského připomínají další dvě velké vítězné bitvy, které vybojoval samostatně. Osvědčil se také jako velmi schopný organizátor a administrátor. Měl tehdejší vojenskou teorii i praxi v malíčku a k ní v dnešním zcela současném duchu manažerský smysl a styl i v záležitostech mimo vlastní bojiště: výcvik, logistiku, zpravodajství, vojenskou psychologii... Přezdívku Železný maršál si vysloužil hlavně pro neotřesitelnou ráznost, odvahu a důslednou metodičnost, s nimiž vedl své vojáky a díky nimž nebyl nikdy poražen. Současně vždy neochvějně prosazoval to, co pokládal za správné, vyznával přísné morální zásady. Ani jeho protivníci mu nemohli upřít poctivost, nezištnost a neúplatnost. Povinnost mu byla vším, řídil se jí v první řadě sám a její plnění tedy nesmlouvavě až drsně vyžadoval i od ostatních. Svou kontroverzní povahou, nedostatkem vlídnosti a shovívavosti si přitom tento vojevůdce kolem sebe zbytečně nadělal mnoho nepřátel, proto zůstává maršál Davout i v dnešní době nezaslouženě méně známý než mnozí jiní protagonisté napoleonských válek.

Nevíte ovšem, jak vypadá obsah, který sem dík autorovi vkládám. Dodávám, že kniha má 473 stran většího formátu, 183 vyobrazení i map, že je skvěle napsaná a nakladatelstvém AKCENT krásně vypravená. Vychází v lednu 2019 a v AKCENTu si ji už můžete na dobírku a se slevou objednat na mailu akcent@vydavatelstviakcent.cz (prolink je i v nadpisu).

OBSAH
Jiří Kovařík: Železný maršál Michala Šťovíčka – str. 9
NA BOJIŠTÍCH REPUBLIKY – str. 11
Králův voják
Za Volnost, Rovnost, Bratrství
Bonapartův generál
SLAVKOVSKÉ SLUNCE – str. 37
Tábor v Bruggách
Od La Manche do Vídně
Z Vídně do Telnice
Carův trik
AUERSTEDT – str. 77
Před bitvou
Vítězství náleží tvrdošíjným
Kauza Bernadotte
Po bitvě
VÝCHODOPRUSKÉ TAŽENÍ – str. 119
Bláto a bída
Poloviční vítězství
Místodržící ve Varšavsku
PROTI RAKOUSKU – str. 157
Prolog: Řezno
První dějství: Teugn–Hausen
Druhé dějství: Eggmühl
Mezihra: před Vídní
Finále: Wagram
Epilog: místodržící v severním Německu
KDYŽ MARŠÁL NEVÁLČÍ – str. 211
Manžel a otec
Mezi příbuznými a přáteli
Zámecký pán
Očima bližních a očima svýma
RUSKEM TAM A ZPĚT – str. 251
Od Němenu ke Smolensku
Borodinské fleše
Strastiplná cesta k Berezině
OBRÁNCE HAMBURKU – str. 291
Znovu do boje
Dobytí Hamburku
Na vedlejším směru
Navzdory všemu a všem
Obžaloba a obhajoba
STO DNÍ V PAŘÍŽI – str. 351
Přípravy na Waterloo
Ministrovo dilema
Poslední velení
PORTRÉT VÁLEČNÍKA – str. 407
Umění vítězit
Velitel, s nímž nelze vyjít
Mezi „zlatými límci“
Císařův maršál a maršálův císař
POSLEDNÍ LÉTA A STOPY ŽIVOTA – str. 449
Konec válečníka
Davoutové po Davoutovi
Pomníky a memorabilia
PŘÍLOHA (Kariéra maršála Davouta v datech) – str. 471




 

2 komentáře:

Michelle Dorée řekl(a)...

Hezký den. Děkuji za upozornění na novinku M. Šťovíčka. Na knihu se těším, o maršálu Davoutovi jsem si už chtěla přečíst podobnou monografii dlouho.

Anonymní řekl(a)...

Hurá! je to tady !!! Konečně !!! po letech dlouhatánského čekání jsem se konečně dočkal knihy pro mě nejoblíbenější postavy Napoleonské epochy !!!!!

V minulosti jsem stále doufal, věřil, že tuto práci uvedete do knižní podoby vy pane Kovaříku každý rok jsem si říkal tak snad letos no co, tak snad příští rok .............. To že život této legendy Napoleonských válek připravuje pan Šťovíček jsem postřehl během tohoto roku i díky Vám a velice mě to potěšilo a od té doby knihu netrpělivě vyhlížím kdy se objeví v prodeji.

Proto touto cestou bych chtěl panu Šťovíčkovi poděkovat a nejen jemu, ale i Vám p.Kovaříku popřát, když už se nám ten letošní rok chýlí ke konci, hodně dalších úspěchů do dalších let a to nejen co se týče tvorby.

S pozdravem
J.Boháč