čtvrtek 12. prosince 2013

ZPOD POKLIČKY PRO ROK 2014

Blíží se vánoční svátky, které bývají spíše časem shonu, a já se musím omluvit, že příspěvků na tomto bloku bude do konce roku méně, neboť povinnosti psací, tedy závazky a snaha cosi kamsi dovést, zaměstnávají krom rodinných povinností i mne. Přesto musím udělat jednu věc, již jsem slíbil těm svým čtenářům, s nimiž komunikuji na blogu či facebooku, nebo které jsem potkal pod Santonem při 208. výročí Slavkova. Navíc je všude zvykem před koncem roku bilancovat a naslibovat něco na rok další…
     Bilancovat nebudu, to bych se opakoval a vy většinou víte, jaké knihy či články jsem v roce 2013 dokopal do podoby, v níž ji naleznete na knižních pultech či v časopisech. Raději zvednu pokličku s hrncem ve své kuchyni (měl bych napsat tvůrčí kuchyni, to mi ale připadá jako klišé a zbytečné adjektivum), což učiním step by step. 
     Ptali jste se mě na knihu Jutsko 1916 s podtitulem Největší námořní bitva Velké války. Je hotová, připravená do tisku, formát bude mít jako Cušima či Slavkov 1805 a obsahuje na 424 stranách
39 map i diagramů, 218 černobílých obrázků či plánků a osmistránkovou barevnou přílohu. Přikládám náhled definitivního přebalu, kde už chybí jen ISBN, a dodávám, že knihu vydá AKCENT na jaře 2014.
    Možná ještě víc se ptáte na Napoleonova granátníka, tedy na paměti kapitána Coigneta, ohlášené mnou v září. K mé velké a podle všeho i vaší lítosti se vydání překladu odsunulo z předvánoční doby na jaro příštího roku, což mě mrzelo, neboť jsem se s překladem neuvěřitelně honil, důvod však by vážný. Elka Press je nevelké nakladatelství, před Vánoci vydalo mj. Rudelovy paměti a spolupodílelo se s Mladou frontou na prvním svazku knihy o dějinách duelů a šermu, což, pokud jste tu knihu měli v ruce, je projekt graficky (a tudíž i finančně) velmi náročný. Nicméně nemějte obavy, kniha vyjde a bude to opět (podobně jako u Parquinových či Marbotových memoárů) a bude to opět (podobně jako u Parquinových či Marbotových memoárů) vydání bohatě komentované, jakož i vyzdobené ilustracemi z francouzského vydání z 19. století.
    V listopadu jsem dokončil cosi úplně nového a ze zcela jiného soudku, neboť o napoleonských válkách nelze psát věčně, byť je to zajímavé. Věc se jaksi zrodila na základě úspěchu před pár lety vydaných Válek Řeků s Peršany a do jisté míry ji inspiruje obrovský zájem o podobnou tematiku na Západě. Jde o antické válečnictví, konkrétně o římské legie a války, které vedly, i o to, jak je vedly. Takže jsem si vymyslel projekt s titulem Římské války, který by měl mít postupně pět svazků. Ten první a dokončený, který do konce roku odevzdám, se jmenuje Vítězové nad Kartágem a najdete v něm války, boje i bitvy počínaje prvnímu desetiletími existence Věčného města (latinské, etruské, galské a samnitské války), válku s épeirským králem Pyrrhem, tři punské a tři makedonské války… Krom příběhů o taženích, konfliktech, bitvách a mužích zde najdete i pasáže o postupném vývoji římské manipulární legie, její výzbroje, skladby, taktiky, výcviku, odvodního systému, atd., jak se dochovaly ve dvou hlavních pramenech, Liviovi a Polybiovi. Zatím přikládám ideu přebalu a příští rok vám předhodím obsah i ukázku textu.
První idea přebalu
   Za sebou mám prvních 40 stránek druhého svazku, kterému zatím říkám Války bez konce. V té budou dost neznámé věci, o nichž najdete v kompendiích o antickém Římu zhusta jen pár řádek, nebo také nic. Začal jsem Viriathovým povstáním, dobytím Numantie a probojovávám se válkou s Jugurthou v africké Numidii. Čekají mě boje s invazí Cimbrů a Teutonů, což byla pro Řím velká hrozba, a to, co se nazývá krizí římské republiky, tedy krutá občanská válka Maria a Cinny se Sullou (v níž začaly stoupat hvězdy Pompeia a Crassa). Na jejím pozadí se musí odvinout válka s Mithridatem Pontským, pak přijde na řadu Spartakovo povstání a válka s Parthy, tak osudná pro Spartakova přemožitele, který našel smrt v bitvě u Carrhae. Opět tu budou změny, jimiž legie prošly, především tzv. Mariovy reformy, což je poměrně nepřesné označení, vystihující přerod manipulární legie v legii kohortového typu, čímž nakonec zanikla staletí užívaná bitevní sestava triplex acies. První svazek by měl vyjít asi koncem prázdnin a možná že AKCENT, pro nějž je projekt určen, stihne i díl druhý.
   Třetí svazek je jasný, jako kdyby byl průvodcem k tv. sérii Řím: Caesarova galská válka, další občanská válka, tentokrát mezi Caesarem a Pompeiem, její pokračování po Caesarově smrti a nejspíš až k válce Marka Antonia s Oktaviánem, tedy těsně před zrod principátu...
Téma, které mě nesmírně láká... A co vás?
   Nicméně mezi 2. a 3. svazkem nastane pauza, kterou potřebuji, abych nastudoval tu neuvěřitelnou spoustu antických autorů a vojenskohistorické západní literatury, pro období před vznikem principátu. Proto odbočím, předpokládám, že na sklonku jara, zpět k napoleonské době. Původně jsem uvažoval o polské kampani 1806/1807, k níž jsme si už shromáždil slušně věci, které vyšly v  USA, Francii a Rusku, jakož i pár úžasných věcí více než stoletých, v posledních dnech mě ale láká cosi jiného, kniha výpravnější (ve stylu Slavkova či Napoleona v Rusku), pracovně ji říkejme Napoleonovi jezdci, pojednávající o jezdectvu doby napoleonských válek, především o tom francouzském, tedy o slavných jezdcích revoluce a císařství, jejich osudech, legendárních jezdeckých útocích i husarských kouscích, kde by se příběhy a osudy mísily s tím, jak jezdci vypadali a bojovali. Řekněme cosi, nač mají Francouzi monumentální třísvazkové Les grands cavaliers du Premier Empire gen. Thoumase či Massonovi Cavaliers de Napoléon, a o čem Digby Smith napsal knihu s výmluvným názvem Charge!. Stále víc mě láká oživit to, co jsem nakousnul v útlé knize Má krev patří Napoleonovi, což značí nejen vrátit se k Lasallovi, Marulazovi, atd., ale i k Muratovi, Bessièresovi, Hautpoulovi, Kellermannovi a řadě dalších, k jejich bojům, stylu, taktice… Polské tažení, pokud mě neklepne, přijde na řadu až po téhle knize…
   Krom toho jsou tu věci jiné, naštěstí už hotové až na grafiku, tedy na obrazovou část s popiskami, přesněji na zalomení a zasazení. Jde o druhý svazek Historie evropských duelů a šermu, jdoucí od
Zatím jedna z mnoha ilustrací pro II. svazek
renesance přes „mušketýrské“ období a dobu „války v krajkách“ až po Francouzskou revoluci. Tohle by mělo rovněž vyjít do léta, kdy už se bude v DTP pracovat na posledním svazku triptychy od napoleonských válek po současnost tak, aby vyšel do příštích Vánoc.
Takže to by stačilo.
A držte mi palce…, není toho málo…!

9 komentářů:

Oliver Zajac řekl(a)...

Tak teraz ste mi vyčarili široký úsmev. Nápad s kavalériou je geniálny a pre mňa osobne srdcový, takže už viem, čo budem netrpezlivo vyčkávať najbližší rok, možno dva :) teším sa aj na pokračovanie duelov a samozrejme aj Coigneta, ale Napoleonovi jezdci - chválim, chválim, chválim. Minimálne jednu knižku ste predali už teraz. :) Nech Vám to vydrží a veľa síl do práce želám.
S pozdravom Oliver Zajac.

Anonymní řekl(a)...

Tleskám a moje srdce zaplesalo.:) Vím,že už se to tu psalo mockrát,ale musím to znovu opakovat - Váš záběr je neuvěřitelný a schopnosti takřka neomezené:D. Samozřejmě držím palce, snad se vše povede a my čtenáři opět dostanem kvalitní dávku literatury.

Ještě maličkost - tahle věta mě trochu zamrazila " neboť o napoleonských válkách nelze psát věčně, byť je to zajímavé. " Neplánujete doufam nadobro skončit napol. válkami?

Jinak jsem zjistil,že v minulých dnech vyšly 2 zajimavé knihy - v Akcentu - Slavné bitvy admirála Tegetthofa od pana Milana Jelínka a v nakladatelství Karolinum - Bíla Hora od Oliviera Chalina -v zahraničí velice oceńována.
Pana Jelínka znám,ale Chalina vůbec.Pokud by jste k tomu něco měl pane Kovaříku nebo kdokoliv z čtenářů byl bych velmi rád:)

Přeji pěkný den.

S pozdravem Tomáš Kopecký.

Anonymní řekl(a)...

S pripravovaných kníh sa najviac teším na neskorocisárske Rímske vojny. Ale tie sú v nedohľadne aj pri tempe dva zväzky ročne.
Milan

Anonymní řekl(a)...

co se tyce stareho rima tak doporucuji 7sv od spisovatelky collen mc cullough je to obdobi maria ,caesara ,pompeia,sully obcanskych valek,intrik,zivota ze stareho rima s pozdravem vas ctenar pavel z brna

Anonymní řekl(a)...

Přeji hodně zdraví a energie do takto smělých plánů, což je hlavně sobecké přání nás čtenářů...Osobně se nejvíc těším na antické téma a slibovanou kavalerii, ale i vše ostatní! Ještě, že už existuje počítač s Wordem, jinak byste spotřeboval papíru více než Jirásek a že to bylo nějakého papíru:-)
Pokud byste měl nějakou zasilatelskou adresu, rád bych vám poslal nějakou tekutou energii, jako povolený doping, protože jinak nechápu, jak toto smrtelník může zvládnout.
Díky za krásné knihy
Petr Sládek

Anonymní řekl(a)...

Úvodom svojho komentára by som sa chcela poďakovať Vám pán Kovařík za Vaše knihy o Napoleonovi a napoleonovskej tématike, ktoré sú napísané pútavou formou, ktoré doslovne strhnú čitateľa do deja a do danej tématiky. Takto perfektne, pútavo a faktograficky presne dokázal písať o Egypte a starovekej tématike len Vojtech Zamarovský. Myslím si, že Vy si zaslúžite prirovnanie k velikánovi Zamarovskému, ktorý svojimi knihami doslova ľudí "prilepil" k starovekám civilizáciam, ich dejinám a starému Egyptu vôbec. Vďaka Vám a Vašej tvorbe sa človek dostane k tejto zaujímavej tématike, akou "napoleonovská tématika" je, len čo mňa veľmi mrzí, že sa u nás nevysiela viacej filmov, či už hraných alebo dokumentárov o Napoleonovi a jeho dobe. A ešte na záver - Napoleon sa umiestnil hneď druhý za Ježišom v ankete o najpopulárnejšiu osobnosť histórie. Na záver Vám pán Kovařík ešte raz ďakujem za Vašu tvorbu, knihy ktoré píšete o Napoleonovi a jeho dobe si určite nájdu a našli svojich čitateľov, ktorí sú Vám za to veľmi vďační a tešia sa na knižky, ktoré ešte napíšete. Veľká vďaka a obdiv Vašej práci.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Nějak jsme se dostal až teď ke komentářům, proto se omlouvám všem, kteří na jejich zveřejnění čekali déle...! A děkuji za všechna ta krásná slova (ai za nabídku flašky)!!! Všechno je to tak zavazující, až se někdy lekám! Ale k věci. Řím začně vycházet příští rok, dopufám, mezi svátky posílám první díl AKCENTu, z druhého mám asi 70 stran..., takže ten budu psát, jenže tak do konce ledna, pak se stopnu. Z prostého a logického důvodu. Na Napoleonových jezdcích jsem se s AKCENETem dohodl takřka bleskem, podmínkou ale je, abych dodal rukopis do začítku léta, aby mohl vyjít před Vánoci 2014. Pak se zad vrhnu do antiky...
-k dílčím dotazům: autora Bílé hory neznám, dík za zprávu, zjistím, co se dá...
-Mc Culloughovou znám, těch romanopisců je ale víc, je to dost velká móda. Beru je pro zábavu a na nasátí čehosti, jinak se ale musím držet historiků antických i současných :-)
-flašku neodmítnu, ale soukromý kontakt tady uvádět nechci. Napiště, prosím, na kontaktní adresu...

Unknown řekl(a)...

Pane Kovaříku,

musím říci, že jste mi novým zaměřením udělal nesmírnou radost... antické válečnictví je velice zajímavé. Přiznávám že se nejvíce těším na Vaše podání Mariových reforem a na podání osoby Maria celkově. Byl jsem asi moc hodný, protože jsem včera pod stromečkem našel Slavkov a dnes se už blížím ke sté straně :) pište a pište, protože nejsem sám kdo Vaší práci oceňuje, jsem Vám za ní vděčný!

S přáním všeho nejlepšího do Nového roku Jan Bartůšek

Jiří Kovařík řekl(a)...

Vážený pane Bartůšku, takových komentářů bych chtěl dostávat víc, jenže bych pak možná zpychnul :-). Názor na Mariovy reformy prozradím, byť se k nim teprve blížím, protože budou až ve 2. svazku. Ony to jsou tzv. Mariovy reformy, doložena je vlastně jedna jediná, nabírání "capite censi", nemajetných, do legií, což je jasný krok k profesionální armádě... Organizačně, pokud jde i změnu manipulární legie na kohortovou, je to nejasné, docházelo k tomu nejspíš postupně mezi Mariem a Caesarem, který takřka jediný a první podává zprávy. Prostě někdo podrobný jako Livius či Polybios pro legii manipulární tady chybí, nezachoval se... Brit Sampson a další nicméně soudí, že vše začalo vznikat za války s Kimbry, Skordisky, atd. ve snaze čelit těm masám nepřátel a že šlo o převod už předtím občas používaných kohort na rozměr celé legie... Mějte se krásně...