středa 21. listopadu 2012

DVAKRÁT SLAVKOV

Pravda, dnes bylo v plánu vložit na blog barevnou obrazovou přílohu ke druhému dílu Napoleona v Rusku, který se koncem tohoto týdne skutečně už objeví na knihkupeckých pultech (týdenní zdržení má na svědomí vazárna), nakonec jsem ale usoudil, že dám přednost dvěma aktuálním anotacím a onu přílohu zveřejním (závazně slibuji!!!) v sobotu, či nejpozději v neděli! Jak jsem už psal, listopad se zvrhl v měsíc oznamování něčeho a není tomu dosud konec, nicméně doufám, že tyhle dvě zprávy vám udělají radost.

Předně si nenechte ujít nové číslo časopisu ŽIVÁ HISTORIE, označené jako prosincové, přesně to, jehož titulní stranu přikládám v -jpeg obrázku. Autorský výtisk mi přišel včera poštou, takže by se mělo právě v tyto dny objevit v trafikách, a i když má na obálce v souvislosti s předpokládaným koncem světa upoutávku Záhadní Mayové, uvnitř se skrývají čtyři strany věnované bitvě u Slavkova. Tři z nich jsem sice napsal já, ale důvod, abyste si periodikum koupili, je jinde. Tenhle časopis totiž pokaždé obsahuje nějakou přílohu, zpravidla rozložitelného, takřka plakátového formátu, a tenktokrát se zde objevuje cosi hodně unikátního. Je to barevná mapa ženijního kapitána Calmeta Beauvoisina ve velikosti, odpovídající zhruba formátu A1, vytvořená roku 1805 a představující nejpodrobnější zákres jak terénu, tak i rozložení zejména francouzských sil v průběhu bitvy u Slavkova včetně přesunů, tvarů, rozmístění děl a jejich dostřelu.... Nádherná a poučná věc, hodná zarámování, pokud ovšem oželíte barevné mapy ke kampani roku 1805 z atlasu West Pointu na druhé straně!
Malý výřez z oné mapy se situací kolem Santonu (kde bude 1. prosince 2012 i ukázka bitvy) a Olomoucké silnice...
To druhé upozornění se týká televize, konkrétně stanice ČT 2, které vysílá dokumentární francouzský snímek z cyklu Mýty a fakta historie, pořízený roku 2007. Jmenuje se Bitva u Slavkova, má dva díly a program říká, že jednička bude vysílána (včetně reprízy) 24. 11. ve 20:00, 26.11. v 15:30 a 29.11 v 9:50. Dvojka následuje 1. prosince ve 20:00 s reprízou 3. prosince v 15:40 (a pak možná ještě jednou dopolední, to mi ale program neprozrazuje...). Abych se přiznal, možná jsem tento dokument už viděl ve francouzské verzi, ale jistý si nejsem, v každém případě si ho nahraji jak kvůli sobě, tak i kvůli případným reakcím v komentářích, abych byl v obraze...

Hezký den stejně jako ty další...!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Děkujeme za skvělý tip! Už se nemohu dočkat dvojky Napoleona v Rusku a barevné přílohy :-)

M.Kopecký

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ta dvojka už je skutečně venku, Akcent a pár internetových knihkupectví už ji rozesílá
:-)

Anonymní řekl(a)...

Slavkov na ČT 2 - má cenu stahovat a zkouknout. Nebo radši ruce pryč,jako u minulého dokumentu o Waterloo.:)

Tomáš Kopecký.