středa 20. července 2011

WATERLOO: POSLEDNÍ BITVA

První díl Waterloo s názvem Směr Brusel je už nějaký týden na světě i v knihkupectvích (byť, jak se zdá, z některých rychle zmizel včetně těch internetových, což autora potěší, i když vás asi méně...) a díky za pochvaly. Já sám jsem s tou knihou hodně spokojen, ačkoliv drobné kazy na kráse bych našel a mohu si za ně jen sám..., ale to nechme stranou, přece to na sebe nebudu prozrazovat (dva drobné omyly, které se objevily, budou v erratech na konci 2. dílu). Kniha je tedy venku a vás spíš zajímá, co s druhým dílem, což je důvod, proč tohle píšu. Má název Poslední bitva a minulý týden jsme na něm začali s grafičkou pí. Zemanovou dřít a jde to dobře. Přebal, jak jsem si ho navrhl, dozná jen drobné změny, takže tady ho máte jako závdavek, a k němu přikládám obsah, který by vás měl trochu namlsat. Kdy po prázdninách kniha bude, to zatím netuším, odhad na říjen ale je, myslím, dosti reálný. Jistěže vás upozorním, až se dozvím, že jde vše do tiskárny, a přidám ukázku textu s drobným překvapením, které zatím utajím. Takže se zkuste těšit alespoň trochu tak, jako se těším já...!

OBSAH
Rekapitulace
I. DEŠTIVÁ NOC
Zaujímání pozic
Císařova další lež
Ráno před bitvou
Prusové se blíží
II. UTAJENÝ HOUGOUMONT
Rozvinování v terénu
Otazník nad rozkazem a mapou
Dopoledne na britské straně
Předčasný postup prince Jérôma
Zámek ukrytý za lesem
Hougoumont pod palbou
Severní brána
Salvy Velké baterie
Prusové na obzoru
III. ÚTOK A PROTIÚTOK
Obránci La Haye Sainte
Nájezd Crabetových kyrysníků
Záhada útočné sestavy
Zteč Ohainské cesty
Útok Household Cavalry
Scotland for ever!
Pohroma u děl
Jacquinotova odplata
Durutte versus Vandeleur
IV. KDE JE GROUCHY?
Kdyby se vydal na levý břeh…
Podivná depeše císaře Francouzů
Zápas u řeky Dyle
Bitva o Wavre
V. Železné vesty a britská karé
Papelotte
Druhý útok na La Haye Sainte
Kyrysníci před útokem, aneb zač mohl Ney?
Čtverhrany za hřebenem svahu
Připravit se na přijetí jezdectva
Největší jezdecký útok
Pád klíče k bitvě
Poslední boj kentaurů
Protiútok Wellingtonových jezdců
VI. PRUSOVÉ ÚTOČÍ
To není Grouchy!
Hrabě Lobau se brání
Mladá garda zasahuje
Pád Plancenoit
VII. GARDA USTUPUJE!
Přípravy na svrchovaný útok
Grouchy přichází aneb poslední lež
Garda do ohně!
Porážka střední gardy
Kupředu!
Vzdor posledních karé
Hon na poražené
VIII. NEPORAŽENÝ GROUCHY
Pole smrti a utrpení
Bitva u Wavre, den druhý
Probít se k císaři
Poslední dějství
PŘÍLOHA: ORDRE DE BATAILLE
BIBLIOGRAFIE

12 komentářů:

Vít Lonský řekl(a)...

Už se nemůžu dočka!

Jiří Kovařík řekl(a)...

Já taky... :-)

Anonymní řekl(a)...

Hezký den. Připojuji se do fronty natěšených čekatelů na dvojku, první díl je výborný! Je vidět neskutečný rozdíl nejen proti staré knize „Sto dní“ v počtu informací z mnoha pramenů a dochovaných dokumentů - krásně se teď sledují přesuny i boje po celé frontě téměř v přímém přenosu, přehledně a jasně. Osvěžení v podobě vysvětlujících vsuvek, reprodukcí a střípků z pohledu účastníků na různém stupni velení je jen příjemnou třešinkou na dortu, díky moc. Jen bych se trošku přimlouval za větší pozornost při korekturách a redakčních pracích. Samozřejmě nikdy není žádná kniha bez chybičky a neřeším semtam chybějící čárku a podobně, ale tady je takových těch zbytečných na můj vkus docela hodně :( Jen tak namátkou, co zrovna aktuálně čtu, str 210-212: zda bych neměl pomýšket / jestli nemá ústupit / štábní důstojnci / i kbyby / velmi přeně odhadnout etc. To ale rozhodně nijak nesnižuje můj velmi dobrý pocit z četby a velký dík za takto podrobnou autorskou práci a celkové pojetí! Martin T.Schwarz

Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky..., a pokud jse o chyby, je to moje noční můra, vše čtu 2x (jednou před odevzdáním rukopisu, pak v korektuře), krom toho to čte jeden až dva kamarádi a pak jazykový redaktor a přece vždycky najdu překlep, cpž je děs a běs...

Jiri Pechanec řekl(a)...

Dobry den,

mozna bych mel jeden navrh na vylepseni.

Nebylo by mozne pridat na zacatek knihy seznam map s cisly stran? Je to velice prakticke a u vetsiny anglosaske literatury pomerne bezne.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ano, dělá se to, i když nejen tak, jak říkáte (viz níže). Nelze vyloučit, že by to šlo, jenže práce v DTP pak bude při definitivním stránkování značná (spočítejte si, kolik map první díl Waterloo má) a cena asi vzroste. Totéž by bylo s rejstříkem, taky se dělá... I seznam ilustrací se dělá. Jenže zas máte jednu výhodu: v které anglosaské zemi si je dělá autor sám, stejně jako přebal? Představte si, že by si za mapu účtobval tolik jako výtvarník, a kniha by vyskočila z 350,- přes 500,-, takže bude lepší přece jen zalistovat, když už si autor i grafička dávají tu práci a mapy řadí pokud možno do míst, kde se k nim vztahuje text. V anglosaských zemích bývá nejčastěji obvyklé, že se fláknou dopředu nebo nakonec jedna za druhou a dá se k nim seznam, bez stránek. No problem... :-)

Hrubant Ivan řekl(a)...

Kniha se mi líbí, autor napsal opravdu něco jiného, než v jiných dvou dílech popisujicích Waterloo. Mě připadá kniha čtivá a zábavná. Nicméně pro diskusní forum dám k dispozici jednu krátkou historku o jednom z velitelů sboru u Waterloo, kterou publikoval na internetu můj kamarád Jirka (nemíním autora blogu).
Generál Vandame je popsán v knížkách Kovaříka dostatečně. Je známa jeho role u Slavkova a ví se, že byl zajat v roce 1813 u ruskými kozáky Chlumce a rok strávil na Sibiři. Málokdo ovšem ví, že zajatého generála eskortovali skrz Prahu. a nyní již vkládám citát krátkého komentáře s názvem
"Dominique Joseph René Vandamme
aneb "Krokodyl v Praze"

"Byl veden do Prahy a odtud dal do zajeti v Rusku. A proc ten podivny nadpis? V zaznamech o jeho ceste (hlavne v policejnich hlasenich) jsou uvedeny zajimave podrobnosti. Vcetne nadavek, kterymi nestastneho generala castoval sroceny dav. Pri ceste pres Karluv most byl dokonce pocastovan i tak hrubou nadavkou jakou je "Ty krokodyle!". (Takze i Praha poznala sveho krokodyla! Proc by ho melo mit jen Brno!)"
Toliko citát

Pro slitovné poznamenám, že generál , neznaje česky, pravděpodobně považoval spílání za ovace a davu kynul.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ano, tuhle historku jsem taky někde zachytil, možná ve Švankmajerovi, nebo v Polišenském, ale dík za ni! :-)

Theodor řekl(a)...

Vítám Vás, pane Ivane Hrubante. Soudě podle citátu, je Váš přítel Jirka autorem tohohle: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=dc0c395b-3264-419d-9fb3-ba65bacde6b8&log=y&decrypt= (Velké napoleonské putování Prahou)
Vyřiďte mu, prosím, mé uznání a poděkování. Moc hezky vymyšlená věc! Před dvěma lety mne to téměř získalo pro geocaching. Bohužel jsem na to narazil se zpožděním, a tak jsem usoudil, že již není aktuální.

Historka o Vandammovi a jeho průjezdu Prahou bude asi z Polišenského knihy Napoleon a srdce Evropy. Vzhledem k tomu, že jsem toho zas tak moc nečetl, není mnoho možností, kde jsem se s ní mohl seznámit. Snad ještě na internetu. Ten roztomilý dovětek si však nepamatuji, takže kdoví.
TG

Anonymní řekl(a)...

O "krokodýlu Vandammovi" se zmiňuje pouze pan Švankmajer - Čechy na sklonku napoleonských válek 1810-1815, na str.123. Pan polišenský (Napoleon a srdce Evropy, str. 213)a podobně i Švankmajer pak ještě zmiňují narážky a posměšky Lounských obyvatel. Vávákovy paměti jsou v tomto směru mnohem střídmější (kniha VI-VII, vydání z roku 2009, str.218).

Včera jsem měl možnost se podívat na odkaz vložený panem TG a musím přiznat, že listing se mi také moc líbil.
Na geocaching bych už asi čas nenašel, ale díky němu a jednomu nenáročnému kvízu, se mi podařilo
nedávno objevit hrob jistého francouzského jezdeckého důstojníka zabitého v roce 1813 mezi Českou Lípou a Novým Borem. Údajně mělo dojít v těchto místech k potyčce s rakouskými husary a onen důstojník byl smrtelně raněn a pohřben místními obyvateli na nedalekém kopci v lese. Detaily s fotografiemi by se třeba mohli objevit v kratičkém příspěvku, co Vy na to? Pane Kovaříku?
M.Kolomazník

Jiří Kovařík řekl(a)...

Já na to, že ANO!!! Navíc by mi to nahrálo na další můj příspěvek do "rubriky" literární klasiky, na příběh z Jiráskových Vojenských povídek; jako by s tím trošku souvisel..., taky je to roku 1813, po LIpsku, tuším...

Anonymní řekl(a)...

je kniha aj illustrovaná